© 2019 Land Design Build Pty Ltd

The Wedge - Pigdons Road Multi Residential

Development Master Plan

Nineteen residences on individual titles

Residences a mix of two and three bedroom, attached and detached

High levels of general amenity balanced against appropriate density

 

Vehicular Access:

  • Direct off Pigdons Road for 5 dwellings

  • Two cul-de-sacs reach 7 dwellings each

  • Cul-de-sacs used to reduce vehicular loading and the size of the roadway

  • 9 onsite visitor car parks, on street parking as available

  • Garage and tandem car park to all dwellings

  • Pedestrian movement and resident interaction is encouraged with a communal green space:

  • Links the two cul-de-sacs

  • An area for residents to meet, socialize and recreate

  • Also an easement

 

Site Analysis

  • Outlook to east and south east

  • South-west breezes for summer cooling

  • Well shielded from the Ring Road due to level differences

  • Intermittent noise from the main Thornhill Road controlled with building envelope

  • Buildings work with slope to south-west – siting across contour

 

Sustainable Design Elements

  • Abundant natural lighting with northern exposure to all residences – 6 star+ designs throughout

  • North facing private open space

  • Orientation to cul-de-sac for optimal environmental and social benefit

  • Stormwater infiltration promoted through permeable surfaces

 

Building Form

  • Clusters of buildings are offset to allow the north winter sun to penetrate into the internal living spaces and private open space of each dwelling

  • Angulated roofs provide a sculptural aesthetic to the development when viewed from Pigdons Road and the overpass

  • Repetition and standardisation for construction ease and efficiency

  • 5 building plans (of which 2 are the primary type)

  • Visual  uniformity created through the use of a singular design aesthetic and continuous rooflines

  • Off the shelf materials utilised in creative but adaptable ways

 

Privacy

  • Residences are offset to limit overlooking between lots

  • Main windows and outdoor living areas on opposing dwellings do not overlook

  • The floor on which the living spaces are located alternates between dwelling sets to improve privacy