© 2019 Land Design Build Pty Ltd

Anglesea Bowling Club

Third Ecology were engaged to work alongside Groundswell and the Club to look at the existing facilities, develop a brief and produce a schematic design solution to meet the requirements of the developed brief and assist in the attraction of full project funding.

 

The new clubhouse is larger than the existing and improves greatly on the current facilities. The new plan layout is split, with the members dedicated accommodation to the west. This includes a members lounge and bar, change and toilets for members and visiting teams, administration spaces and a small bespoke kitchen area. These all stretch out along the northern elevation to maximise the visual connection to the greens.

 

To the east is the Club’s large function space. This is also served by a bar with an additional servery through to the main kitchen. Storage and toilet facilities are duplicated to this side of the building to give flexibility and managed autonomy of spaces for different functions. Off this space are two inter-linked multi-purpose spaces that can be used by the club or booked by the community for smaller gatherings (meetings, clubs etc). This boosts the club’s potential to fully and actively engage with community groups of all sizes, whilst maintaining the primary tenancy identity.

 

Environmentally Sustainable Design is infused into the fabric, with orientation being key to the thermal and lighting performance of the building. Other features considered are: rainwater harvesting, photovoltaics, thermal density and air tightness.

 

Visually, the building design is a careful reflection the sensitive scale required of a building that needs to display understated pride. It is not looking to dominate its surroundings, but is attempting to present itself positively to the township and to the Great Ocean Road. The form is contemporary, but with deliberate nods to the past, such as the canopy and the bright signage.